Afgelopen zondag was in de Antoniuskerk een niet-alledaagse activiteit: een benefietmarkt.
In de bijgebouwen van de Antoniuskerk wisselden veel bijzondere items voor een gering bedrag van eigenaar.
Er was een ruime belangstelling voor de artikelen en er werd goed verkocht.
Ook de wensambulance gaf acte de presence.

Amarkt2015 collage

De benefietvoorstelling “Kraai, wereld, mens” later op de middag was heel geslaagd.
De kraai als symbool voor leed en lasten van mensen, veraf en dichtbij. Denk  daarbij ook aan het leed dat in Parijs is aangericht, en mensen aangrijpt. Zo’n wereld willen wij niet!
Laten we daarom juist nu toch maar gaan “voor elkaar”, want we hebben gewoon maar één wereld, één land, één stad, één leven met en voor elkaar.
Dat werd verbeeld door onze musici en verteller. Tenor Hans Cuppen met mooie Schubert-vertolkingen en samen met Loes van Dijk een geweldig Hallelujah, Loes met haar betoverende harp, Daan Holtackers op de pakkende piano, organist Peter Wels – die het orgel liet beieren – en verteller Marije van Knippenberg met de vertelling van Geert Hovens zijn erin geslaagd een sfeervol evenement te verzorgen rond het thema van de middag: Voor elkaar, veraf en dichtbij. Ook waren er gastoptredens van bariton Sjraar Klaassens met een aangrijpend lied van Venlonaren José Gommers en Gé van der Heijden, en sopraan en alt Miryan Riswyck en Mariet Smeits met Song of Peace.

De getoonde werelddoelenboodschap maakte iedereen muisstil. Enkele citaten: “Wat geweldig dat niemand ook maar één seconde hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld” (Anne Frank); “Zoals slavernij en apartheid ontstaat armoede niet vanzelf. Het is door de mens gecreëerd. En het kan overwonnen en uitgeroeid worden door de daden van mensen. Soms krijgt een generatie de kans om grootse daden te verrichten. U kunt deze generatie zijn” (Nelson Mandela)
Deze boodschap werd vervolgens heel origineel muzikaal en verhalend geïllustreerd.

Het enthousiasme en het succes van deze middag geeft ons goede hoop op een herhaling volgend  jaar. Een bevestiging is, dat uit Sittard de vraag kwam om de benefietvoorstelling daar te herhalen. Of dat gaat lukken hangt wel af van ieders beschikbaarheid.